آهنگ ژیلا اثر زیبای جواد معروفی از آلبوم خوابهای طلائی
جواد معروفی (۱۲۹۱ – ۱۳۷۲) موسیقیدان، آهنگساز و نوازنده پیانو نامی ایرانی است که در سال ۱۲۹۱ در شهر تهران چشم به جهان گشود. مادرش “عذرا” و پدرش “موسی معروفی” ردیف شناس و تارنواز برجسته پس از مشروطیت و از شاگردان برگزیده درویشخان (غلامحسین درویش) استاد موسیقی سنتی ایران بود. او در سنین کودکی بود که مادرش را از دست داد. پدرش اولین معلم موسیقی او بود. جواد معروفی کارش را با نواختن تار شروع کرد و سپس ویولننوازی را آموخت.
در سن چهارده سالگی به مدرسه موسیقی وزیری رفت و آنجا پیانو را برگزید و نزد تاتیانا خاراطیان مشغول آموختن پیانوی کلاسیک شد. او در آن دوره اتودها و پرلودهای شوپن، سوناتهای بتهوون، موتسارت، شوبرت و فوگهای باخ را به خوبی مینواخت. همزمان با تحصیل موسیقی کلاسیک، موسیقی ایرانی را هم آموخت و تحصیلاتش را نزد علینقی وزیری موسیقیدان برجسته و تأثیرگذار ایرانی تکمیل کرد.
در هجده سالگی با “شمس زمان” ازدواج کرد که حاصل این ازدواج چهار فرزند بود. جواد معروفی با توجه به استعداد سرشارش در سن ۲۱ سالگی و در سال ۱۳۱۲ به استخدام وزارت فرهنگ درآمد و به تدریس سلفژ و تئوری موسیقی در هنرستان پرداخت. از سال ۱۳۱۹ همزمان با تأسیس رادیو در ایران در آنجا هم مشغول شد و برای مدتها در رادیو به نوازندگی پیانو پرداخت. او علیرغم سن کمش هم رهبر ارکستر اصلی و هم نوازنده پیانو رادیو بود. از سال ۱۳۳۲ به سرپرستی بخشی موسیقی رادیو منصوب شد و همزمان به عضویت شورای عالی موسیقی درآمد. جواد معروفی به مدت ۴۰ سال کار آهنگسازی انجام داد و به همراه پدرش از اولین کسانی بود که برای پیانو در دامنهی موسیقی ایرانی آهنگ نوشت.
اولین قطعهای که او نوشت، ترانههای خیام بر اساس رباعیات خیام بود که اولین بار در سال ۱۳۱۵ اجرا شد. جواد معروفی سالها در دانشگاه تهران و هنرستان عالی موسیقی تدریس کرد و شاگردان برجستهای نظیر انوشیروان روحانی، اردشیر روحانی، افلیا پرتو، پرویز اتابکی، ساسان محبی و مهین زرینپنجه تربیت نمود. جواد معروفی سهشنبه ۱۶ آذر سال ۱۳۷۲ در تهران چشم از جهان فرو بست.
یکی از برجستهترین آثار استاد جواد معروفی آلبوم خوابهای طلائی است که در سال ۱۹۹۴ منتشر شد. این آلبوم شامل چندی از برجستهترین آثار معروفی همچون ژیلا، راپسودی اصفهان و خوابهای طلائی است. در این نوشته به یکی از مشهورترین و زیباترین ساختههای جواد معروفی به نام ژیلا یا فانتزی ژیلا گوش میکنیم که معروفی آن برای دخترش ساختهاست. قطعه ژیلا یکی از زیباترین و شناختهشدهترین آثار پیانوی ایرانی است که به تنهایی بخشی از هویت پیانوی ایرانی میسازد. اثری که زیبایی سحرانگیز و نوای دلنشین پیانوی ایرانیاش در تاریخ موسیقی ایران جاویدان است. امیدوارم از این اثر بسیار زیبا و شنیدنی لذت ببرید و اگر دوست داشتید اثر پیانوی ایرانی موردعلاقه خودتان را در بخش دیدگاهها معرفی کنید.
این آهنگ زیبارو در کودکی قبل از انقلاب در تلویزیون شنیدم سالها دنیالش بودم،اسم آهنگ و سازنده ش رو نمیدونستم تااینکه یه کانال ماهواره ای یا ذکرنام آهنگساز و اثر پخش کرد همون لحظه دانلود کردم ، هرروز بارها گوش میدم
بسیار عالی ملیحه عزیز ممنون از اینکه این دیدگاه بسیار خوب
روحشون شاد
یادگاری گذاشتن برای قرنها….
حقیقتا پیانو نوازی به سبک ایرانی،بی نظیره
ممنون بابت به اشتراک گذاشتن این ملودی روح نواز
سپاس از شما دوست گرامی
درود .روحش شاد خاطرات خیلی خوبی از اهنگاش دارم
سپاس حسن عزیز بابت دیدگاه خوب شما
بی نظیر
بسیار عالی ممنون
سلام و احترام. موسیقی گوش نواز باعث آرامش است هر سبکی که باشه. موسیقی زبانی است بین المللی.
ممنونم از شما
کارهای ایشون شاهکار در خودش روح ایرانی داره من کودک بودم و پول هایم را جمع کردم که بروم این کاست آلبوم رو نود و پنج تومان بود بخرم یادش مانا
سپاس امید عزیز احیاناً کار دیگر بیکلام ایرانی هم گوش میدادید معرفی کنید.
ممنونم
قطعا جواد معروفی استاد موسیقی هستن ولی من خوشم نمیاد شاید بخاطر اینه که گوشم به موسیقی غرب عادت کرده
درسته ولی مگه کسی مجبورت کرده گوش بدی؟
اینکه عادت به موسیقی غرب داری نه افتخاره نه گفتن داره. من چندین ساله آلمان زندگی میکنم و بیشتر موسیقی اصیل ایرانی گوش میدم و بهشون افتخار هم میکنم!
سلام. به درک. با تشکر